Több mint 180 év tapasztalat és munka, valamint e nemes ital iránti olthatatlan szenvedély van a Castarède Armagnac minden egyes cseppjében. A Castarède család 6 generációja foglalkozik armagnac-kal, 1832-ben ők voltak az elsők, akiket mint armagnac kereskedőket jegyeztek be.

Ezen kivételes tapasztalat felhasználásával a legmagasabb minőségű armagnac-ok között válogathatnak, hogy mely darab kerüljön lepalackozásra illetve keverésre; legidősebb párlataikat még a 19. században párolták le. A Castarède italait ma már a legmagasabban jegyzett armagnac-ok közt tartják számon, évjáratos kiadásaik számos nagy tekintélyű rendezvényen és helyen megjelennek (Cannes-i Filmfesztivál, Air France járatai), valamint a legjobb éttermek kínálatában is találkozhatunk velük szerte a világon.

Mind a Castarède család, mind birtokuk a Chateau de Maniban nagy hagyományokkal és igazán gazdag történelemmel rendelkezik. A család kereskedőháza 1818-ig Jules Nismes Delclou & Cie. néven működött, amikor is XVIII. Lajostól megkapták a nemesi rangot és vele a Castarède nevet. 1832-ben aztán, III. Napóleon uralkodása idején, Baron Haussmann, Nérac város al-prefektusának bíztatására, kezdtek bele az armagnac kereskedelembe, így ők váltak az italfajta első hivatalosan bejegyzett kereskedőivé.

A birtok

A Castarède család központi birtoka Mauléon d’Armagnac település mellett, a Grand Bas Armagnac régió szívében található. A 16. században alapított Maniban birtokot 16 hektár szőlő veszi körül, amelyben Folle Blanche, Colombard és Ugni Blanc szőlőfajtákat termesztenek. Innen ellenőrzik a szőlőben folyó munkákat, és itt végzik a borkészítést és a lepárlást is.

A bort a több mint 50 éves Orthez típusú, folyamatos lepárlást biztosító rézüstön desztillálják. Az így nyert 52-54 fokos párlatot, hagyományos módon des Landes és Gers erdeiből származó, fekete tölgyfa hordókba töltik. Az első évben új fahordókban érlelik, majd aztán használt hordókba pumpáljál át az italt, ezáltal maximális tannin szintet és összetéveszthetetlen lágyságot tudnak elérni.

Két pincéjük közül az egyik a központi Chateau de Maniban családi birtokon található. A másik a páratlanul gazdag bor- és armagnac termeléséről híres Lot-et Garonne régióban, a Baise-folyó mellett fekszik. Ez a pince egy valóságos múzeum benyomását kelti, hisz az eredeti, 19. századi állapotok a mai napig fennmaradtak. A szomszédos Baise-folyó különleges és egyedi mikroklímát szolgáltat az armagnac érleléséhez. Ebben a pincében vannak a család legidősebb italai. Az egyes páraltok keverése és a palackozás is a családi birtokon történik. Ekkor állítják be a kívánt alkoholfokot is (rendszerint 40%), fokozatosan, alacsony szesztartalmú párlatok hozzáadásával. Csak megrendelésre palackoznak.