A rumról

A rum cukornád levéből vagy melaszból (a cukornád feldolgozás során keletkező, a rumkészítéshez még elegendő cukrot tartalmazó, melléktermék), élesztő segítségével erjesztett alkoholos ital. Desztillálás után színtelen folyadék, melyet néhány hónaptól elkezdve, akár több tíz évig is érlelhetnek, így nyeri el sötét színét. A konyaktól, vagy a skót whiskytől eltérően, a rumnak nincs egzakt módon meghatározott készítési eljárása, a metódus nagyban függ az adott terület vagy lepárló hagyományaitól. Az érlelés üveggel bélelt tankokban, acéltartályokban, illetve fehér-vagy égetett tölgyfahordóban történik. A trópusi éghajlat miatt az érési folyamat jóval gyorsabb, ezáltal az angyalok jussa (a hordóból elpárolgó ital) is nagyobb, akár 10% is lehet évente, szemben a Scotch esetében megszokott 2%-kal.

Rumnak eredetileg a Karib-szigeteken készített cukornádpárlatot nevezték. Nevének keletkezéséről a cukor latin nevének (saccharum) rövidülése tűnik a legvalószínűbbnek. Más források szerint a rumbillion, „zűrzavar” szóból ered.

A világ rumgyártásának főbb területei a Karib-térségben valamint néhány közép-és dél-amerikai országban vannak, mint a Dominikai Köztársaság, Guatemala, Kolumbia, Venezuela, Jamaica, Martinique, Guyana, Puerto Rico, Brazília, Peru és Kuba. Ezen kívül persze a világ számos más részén is készítenek rumot, mint például Ausztráliában, a Fülöp-szigeteken, Indiában, Spanyolországban vagy Madagaszkáron.

A rum története

Ahogy nevének etimológiája, úgy magának az italnak eredete sem tisztázott. A rum elődei már az ókorban kialakultak. A cukornádszirupból érlelt szeszes italok valószínűleg az ókori Indiából vagy Kínából terjedtek el. Ilyen ital például a brum, amelyet a maláj nép készített több ezer évvel ezelőtt. Marco Polo egyik feljegyzésében “egy nagyon jó cukorból készült borról” ír, a mai Irán területéről.

Az első rumlepárlás a 17. században történt a Karib-szigeteki cukornádültetvényeken. Az ültetvényeken dolgozó rabszolgák rájöttek, hogy a cukorkészítés egyik melléktermékét, a melaszt alkohollá lehet érlelni. Később ezeket az italokat lepárolták, így megnőtt az alkoholtartalom és megszületett a valódi rum. A hagyományok szerint a rum Barbadosról származik, de vannak, akik szerint Puerto Ricóból.

A rum a nehéz életkörülmények elviselésében is segített. Észak-Amerika ültetvényeinek sanyarú sorsú emberei mellett az egész lakosság előszeretettel fogyasztotta. Az Amerikai Függetlenségi Háború idején az asszonyokat és gyerekeket is beleszámítva, nem kevesebb, mint 13,5 liter volt az egy főre jutó éves fogyasztás. A választások során a rum hatékony marketing eszköz is volt: igen gyors népszerűség növekedést lehetett vele elérni.

A rum a Brit Királyi Haditengerészet életében (csakúgy, mint a kalózoknál) is nagyon fontos szerepet játszott. Miután 1655-ben a britek elfoglalták Jamaicát, annak érdekében, hogy fedezzék a hazai igényeket, a tengerészet az addig napi fejadagként kiosztott likőrökről és brandykről, áttért a rumra. Ezt később a matrózok megfelelő teljesítménye érdekében mindinkább vízzel kezdték hígítani, így alakult ki a ma ismert grog. A napi fejadag egészen 1970-ig szokásban volt Királyi Tengerészetnél!

Fajtái

fehér rum: világos színű, száraz, könnyű ital, amelyet főképp koktélokhoz használnak, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapjaként. Rendszerint rövid ideig, pár hónapig érlelik üveggel bélelt tankokban, vagy fehér tölgyfahordóban esetleg rozsdamentes acéltartályokban, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák.
arany rum: Általában belülről kiégetett tölgyfahordóban (elterjedt a Bourbon hordós érlelés) évekig érlelik. Átmenetet képez a fehér és a sötétebb fajták között, ennek megfelelően testesebb, karakteresebb illata és íze van, mint a fehér rumoknak.
fekete rum: sötét színű, testes, aromás fajta, gyakran több mint 10 évig érlelik. Önálló fogyasztásra kiválóan alkalmas, de főzéshez is előszeretettel használják ezeket a rumokat. Fűszeres, melaszos, karamelles aromáit természetes úton, a lepárlás és az érlelés során nyeri el.
fűszeres rum: arany rumból fűszerek, és néha karamell hozzáadásával készítik. Rendszerint sötétebb, mint az arany rum.
ízesített rum: néhány gyártó gyümölccsel ízesített rumokat is készít. A mangóval, naranccsal, citrommal, lime-mal vagy kókusszal ízesített italokat tisztán vagy jéggel fogyasztják.
overproof rum: az általánosan megszokott 40 foknál jóval magasabb alkoholtartalommal bíró rumok, akár a 75 fokot is elérhetik.
prémium rum: ahogy a konyakok és a whiskyk, ugyanúgy a rumok esetében is van prémium és szuper-prémium kategória. Ezeket az italokat különösen nagy gonddal készítik, és általában igen sokáig érlelik. Ezek azok a rumok, amelyeket mással nem érdemes keverni, önmagában fogyasztva nyújtják a legnagyobb élvezetet.

Régiók szerinti besorolás

A spanyol-ajkú országokban az édesebb, könnyű rumok vannak jobban elterjedve. Guatemala, Kuba, Panama, a Dominikai Köztársaság, Puerto Rico, Kolumbia és Venezuela rumjainak nagy része ezek közé tartozik.

Az angol-ajkú szigetek és államok a sötétebb, testesebb, aromásabb rumjaikról ismertek, ahol a melasz jellegzetes aromája és a hosszú erjesztési idő (magas észter tartalmú rumok) nagyobb befolyással van az ital karakterére. Ide tartoznak a Jamaicáról, Bermudáról, Trinidad és Tobagóról, Barbadosról valamint Brit-Guyanáról származó rumok.

A térség francia befolyás alatt lévő országaiban az ún. Rhum agricole van elterjedve. Ezzel a megnevezéssel illetik azon rumokat, amelyeket nem az olcsóbb és a rumkészítéshez gyakrabban használt melaszból erjesztenek és párolnak le, hanem frissen facsart cukornádléből. A cukornád termését érésének csúcsán kell leszedni és felhasználni, tehát a rum előállítása egy igen rövid, száraz időszakra korlátozódik. Ilyen rumok készülnek Haitin, Gaudelopén és legfőbbképpen Martinique szigetén.