Látogatás a Clément birtokon.

A Le Francois városában található Clément birtok egy igen régi cukornádültetvénynek ad otthont, és a Rhum Agricole születési helyeként tekinthetünk rá. Ezt a helyet gazdagon átszövi a francia Karib-térség történelme, a Hayot család jóvoltából pedig mindez a kulturális örökség a további évszázadoknak is meg lett őrizve. A korábban de l’Acajou („dölágázsu”) néven ismert birtok turisták ezreit vonzza minden évben, akik felfedezhetik a régi és az új világ keveredéséből létrejött kreol kultúrát. Az épületeket, ahol immáron 125 éve készítik a Rhum Agricole-t, csodaszép botanikus kert veszi körül. Az elmúlt években egyes épületrészeket galériává alakítottak át, ahol a helyi művészek meg-megújuló kiállításaiban gyönyörködhetünk. A Clément birtok 1996 óta regisztrált francia történelmi hely, és időről időre igen jelentős eseményeknek ad otthont.

Martinique csodálatos szigete már régóta ismert volt kiváló cukornádültetvényeiről, amikor Homére Clément kitalálta és megalkotta a cukornádból préselt Rhum Agricole-t. A De l’Acajou (ejtsd: dölágázsu) birtokot 1887-ben vásárolta meg a cukor válság kellős közepén. A cukorrépa és az olcsó dél-amerikai cukor térnyerése romba döntötte a sziget cukorkereskedelmét. Ennek következtében a helyi kereskedelem, amely a cukornád feldolgozáson alapult, recesszióban volt. Rengeteg kétkezi munkás vesztette el munkáját és ment ki az utcára tüntetni a csődbe ment ültetvények tulajdonosai ellen. A gazdag és vidám sziget hirtelen nyugtalanná vált és gazdasági kilátástalanság réme fenyegette.

Azokban az időkben Homére Clément a martinique-i közösség egyik legnépszerűbb alakja és Le Francois város polgármestere volt. Felvásárolta a nagy presztízzsel bíró de l’Acajou birtokot, amely csupán 3 kilométerre volt a város központjától. Ez a 43 hold méretű föld a legjobb cukornád ültetvények között volt számon tartva Martinique szigetén, viszont a válság miatt csődbe ment. Homére Clément megtéve a szükséges beruházásokat, a cukornádültetvényt alkalmassá tette arra, hogy ott Rhum Agricole-t lehessen előállítani. Visszahívta az embereket az ültetvényre, hogy befejezzék a szüretet – de ebben az esetben nem a cukor készítése céljából. Clément szándéka ugyanis az volt, hogy a kiváló minőségű cukornádból aromás és ízletes cukornád lét préseljen ki, amelyből majd tiszta rumot készít. Párizsi tanulóévei alatt több kiváló brandyvel is megismerkedett, és ezek nagyban inspirálták, amikor saját rumjának előállításához állt neki. Homére Délnyugat-Franciaország nagy armagnac-jait követve alkotta meg a rumkészítés ama metódusát, amelyet ma Rhum Agricole-ként ismerünk.